Ærtesuppe med bacon

Ingredienser (2 portioner):

1 frisk løg

1 fed hvidløg

1 håndfuld persille

250 g friske, bælgede ærter (eller fra frost)

2 dl grøntsagsbouillon

1/2 dl piskefløde 

100 g bacontern

brødcroutoner

cashewnødder m salt

Fremgangsmåde:

Rist bacontern, tag dem af panden. Brug overskydende fedt til at svitse løg, hvidløg og persille i uden at de tager farve.

Tilsæt ærter og bouillon.

Lad det simre i 6-7 minutter.

Blend suppen.

Smag til med fløde, salt og hvid peber.

Anret med bacontern, brødcroutoner og cashewnødder.

 

Bedstemor's jordbærsaft

1 kg jordbær (Daroyal)

5 stilke rabarber

500 g sukker

1 tsk Atamon

 

Jordbærene og rabarber koges uden vand. Der kan med fordel kommes flere jordbær i, således bliver saften kraftigere. 

Saften sies fra og tilsættes sukker og Atamon. Saften afkøles.

Søster's jordbærkage

Ingredienser
 

Mørdej:
150 g hvedemel
100 g smør
50 g sukker
1 æggeblomme  

Marzarinfyld:
50 g blødt smør
100 g sukker
100 g ren rå marcipan
2 æg
25 g hvedemel
 
Pynt:
50 g god mørk chokolade (70%)
 
Vaniljecreme (laves i god tid da den skal være kold):
2 dl sødmælk
2 æggeblommer
1 spsk maizena
2 spsk sukker
2 tsk vanilje sukker
0,5 dl piske fløde
 
500 g friske jordbær
Evt. Mynteblade til pynt
Evt. Mirror glaze (Kan købes hos specialkøbmanden.dk)
 
Fremgangsmåde
 
Mørdej og fyld:
Smørret smuldres i mel og sukker til der ikke er klumper. Dejen samles med æg. Lægges på køl i 30 min.
Dejen rulles rimelig tyndt ud (ok at bruge lidt ekstra mel) og lægges i en smurt tærteform (ca. 23 cm diameter). Tryk dejen i hjørnerne så den ikke er tyk nogen steder.
Rør ingredienserne til marzarin fyldet sammen og fordel ovenpå mørdejen.
Bages i almindelig ovn ved 200C i 20-30 minutter til kagen er gylden og fast når man trykker på den men stadig blød.
 
Når kagen er afkølet dækkes den med et tyndt lag smeltet chokolade.
 
Creme:
Æg, sukker, vaniljesukker og maizena mel piskes godt. Mælken varmes op (ikke koge) og æggemassen tilsættes til gryden. Der røres godt rundt under fortsat opvarmning indtil cremen er tyk.
Fløden piskes til flødeskum og vendes i cremen når den er afkølet (helst hel kold). 
Cremen fordeles på marzarin kagen og jordbær skæres i halve eller kvarte og fordeles på cremen.
Pynt evt med små stykker mynteblade og et lag mirror glaze
 

Salat med friske ærter og marinerede umodne jordbær

- 2 personer

Salat:

10 umodne jordbær (Malling)
10 bælge ærter (Maxi Gold)
Salat mix
Salatløg 

Marinade:

2 spsk. hvid eddikedressing
2 spsk. citronsaft
1 spsk. olivenolie
1 tsk. honning 

Jordbær og salatløg skæres i tynde skiver (evt. på mandolinjern) og marineres i ca. 1/2 time. 
Salaten anrettes med marinerede jordbær og salatløg samt de friske ærter - uden bælge. 

Issing filet med ristede umodne jordbær

TIP: Ristede umodne jordbær går rigtig godt sammen med fisk. 

Her er de serveret sammen med issing filet med krydderurter. 
Kan evt. serveres med vores jordbær-ærte-salat, som er beskrevet ovenfor. 

Nødde-marengs bund med jordbærtopping

Denne lækre kage er perfekt til sommerens lyse aftener. 

Marengsbund: 

200 g. rørsukker
200 g. groftmalede mandler
4 bægre pasteuriserede æggehvider

Pisk æggehviderne stive, tilsæt sukker, og pisk igen, til det er helt stift. 
Vend mandlerne i den piskede æggehvidemasse. 
Fordel massen i en springform med bagepapir. Bag 20-30 min. ved 175 grader varmluft. 


Creme: 

Optø lidt frosne jordbær eller skovbær.
Når de er optøede moses de, og blandes med flødeskum. 

Cremen smøres på den afkølede marengsbund, og toppes med overskårne friske jordbær. 
Serveres afkølet. 


God fornøjelse!

Nem dessert - Bagte jordbær

- 4 portioner

Du skal bruge:

16 store eller 24 små jordbær (gerne Daroyal)
16 makroner
8 spsk. portvin
1/4 liter piskefløde

 

Sådan gør du:

Læg jordbærene enkeltvis i et ovnfast fad, og bag dem i 5-10 min. ved 180 grader.
Fordel makronerne i 4 portionsglas, og hæld 2 spsk. portvin i hvert glas. 
Pisk fløden.
Nård jordbærene er varme og bløde, er de færdige, og kan fordeles i portionsglassene. 
Pynt med flødeskum. 

God fornøjelse Cool

 

Lækker sommerdrink - Strawberry Daiquiri

- 2 drinks

Det skal du bruge: 

12-15 frosne jordbær (gerne Daroyal)
6 cl. lys rom (kan udelades hvis man ønsker alkoholfri)
Saften fra 1/2 lime
2 cl. glukosesirup (der kan også bruges sukker eller flormelis)

Det hele kommes i en blender, og blendes indtil en ensartet og tyk masse er opnået. 
Serveres med det samme i coctailglas. 

Klassikeren - Jordbær med chokolade

Det skal du bruge: 

20 store friske bær
100 g. hvid chokolade
100 g. mørk chokolade


Sådan gør du: 

Smelt chokoladen i hver sit vandbad. 
Dyp skyllede og tørrede bær i chokoladen. Læg dem på et bagepapir, og sæt dem i køleskabet i en time inden servering. 

Meget lækkert og simpelt!